Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2022 20:59 - Неиздадените ръкописи на Петко Тороманов за Априлското въстание
Автор: min16 Категория: История   
Прочетен: 2389 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 07.11.2023 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image


Неиздадените ръкописи на Петко Тороманов за Априлското въстание
(взети отЗахари Стоянов и Димитър Страшимиров, невърнати на автора и съхранявани в Народната Библиотека, като ръкописи с неизвестен автор )
 
Петко Николов Тороманов , „История на Априлското въстание”


Петко Николов Тороманов
и още 4 копривщенци, „Копривщенски протоколи”, по случай 20 годишнината на Априлското въстание.


За Автора

Синът му е роден на 14.10.1863 г. В Копривщица. Купил къщата на Найден Геров от баща му – към последната четвърт на 19ти век. От неговите потомци е известния в миналото артист Хари Тороманов.


Ръкописите

В Народната Библиотека в София се съхраняват два ръкописа на Петко Тороманов. Единият е неговата „История на Априлското въстание”. Другият ръкопис е сборник от протоколи на копривщенска 5 членна анкетна комисия по случай 20 годишнината от Априлското въстание.
Съдържанието на историята на Априлското въстание е неизвестно.
Копривщенските протоколи се използват повсеместно в книгата на Димитър Страшимиров “История на Априлското въстание“, изд. 1903г.
Срещата на Петко Тороманов със Захари Стоянов и Димитър Страшимиров. Вероятно са били поне две срещи – едната към края на 80те години на 19ти век, а другата – след честването на 20 годишнината на Априлското въстание.
Предаването на ръкописите
Дали двата ръкописа са предадени само на Димитър Страшимиров или първоначално първият ръкопис е даден само на Захари Стоянов, а след смъртта му и двата ръкописа са попаднали в Димитър Страшимиров – не се знае.

Легендите за ръкописите в Торомановия род
Според легендите един от братята Страшимирови и Захари Стоянов са получили ръкописите от Петко Тороманов и не са ги върнали. Затова сред вече отишлите си поколенсия на Торомановия род имената на Захари Стоянов и Димитър Страшимиров се споменават меко казано с неуважение.


  Авторът неизвестен ?

О
фициално не се знае кой от петте члена на комисията е писал протоколите и Историята на Априлското въстание.


Целта
– Да се покаже кой е авторът на Историята на Априлското въстание и съавтор на Копривщенските протоколи. Образецът от почерка на Петко Тороманов (на гърба на снимката му) са достатъчни, за да се изведе от небитието този български историк на Априлското въстание.

Оригиналът на снимката се пази от правнучките на Петко Тороманов.



Гласувай:
3



1. leonleonovpom2 - Здравейте!
01.09.2022 16:37
Стилът, ако може да се нарече така, на невръщане на ръкописи, който описвате ,удивително прилича на Захаристояновия!
Прадядо ми е имал ръкопис за събитията в Старозагорското и в Априлското въстание, в които е участвал- в Старозагорското - и със Захари Стоянов Знаейки за него, Захари Стоянов го е поискал, с уверението ,че ще пише История на въстанието и му е необходим, като документ,който ще ползва! Като приключи с работата, ще му го върне! Прадядо ми повярвал на Джендо- на цигански Захари и му го дал, без да вземе мерки- да направи препис
Книгата излиза, прадядо ми вижда, че тотално е изрязан от събитията, в които е участвал ?Поискал му обяснение, в Народното събрание , в кулоарите? Захари Стоянов отговорил гадно с думите- "Ти няма да влезеш в историята", когато прадядо ми накрая го попитал, кога ще му върне ръкописа, както бил обещал?
И получал здрав шамар от прадядо ми, за който платил жестоко и се отказал от политическа кариера!
Наистина, като не е очевидец, човек не може да е стопроцентово сигурен, но факт е ,че Захари Стоянов и друг път е постъпвал по този начин.да не връща даден му за ползване ръкопис!
Прадядо ми не е успял да възстанови описаното в потурчения от Запари ръкопис! Има и обратна легенда, че напротив, възстновил го е, но го е скрил, с посвещение да не бъде публикуван преди смъртта му
Сто години след Априлското въстание части от този ръкопис наистина са публикувани...
Но за нас, хората от рода му, мистерията е пълна Прадядо ми приживе и дума не е казвал за Захари Стоянов и за участието си във въстанията Може би под влияние на думите на Захари, Години след Априлското въстание, вече 90 годишен, като го питали, какво помни за въстанието, след дълго мълчание казвал ,че е бил в Русия и там е учил?! Зачеркнал е в старческата си памет участието си във въстанието! А той е спасил всички, когато край Стара Загора са обградени от аскер!

Желая ви успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: min16
Категория: Лични дневници
Прочетен: 68412
Постинги: 45
Коментари: 37
Гласове: 144
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930