Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2022 17:28 - Игор капкапу - патеси на Асирия
Автор: min16 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 690 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.08.2022 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Игор капкапу - патеси на Асирия

Част от прочита на Именника в частта за асирийските царе.... както и осмисляне на преданието вградено в народните ни песни.

image

Адад е бог на бурите или ад+ад...
Другото контроверсно звучене е Рамана или  нещо като ромон...

Изразът Самси Господ се среща в нашите народни песни. Това е почти буквален превод на Самси Адад/Рамана.

Самси е слънце на залез.

Доколкото си спомням, в Илиадата по време на битката Слънцето клонящо към залез изведнъж тръгнало в обратна посока - към изток.  Ако има нещо вярно в това, тогава става дума за радикална промяна на земната кора или на въртенето на планетата около оста и ...

А дали по някакъв начин подробностите са дадени в народната песен по-долу, и кой кой е в песента, това е предмет на дълги бъдещи размишления...

================

САМСИ ГОСПОД И СВЕТИИ
ОРАТ КРАЙ ЧЕРНО МОРЕ

 

Поле шъроко, дърво високо,
хубава равна ми Ромалия,
на дървото й сив соколец,
горя седи, долу гледа,
долу гледа край Черно море.
Край Черно море плуг йореше,
плуг йореше с четяри вола,
с четяри вола сребромроги,
сребромроги, златниусти,
напреж върви Божа майка,
напреж върви, жито фърга
свети Петър ги водеше,
свети Гьорги ги караше,
САМСИ ГОСПОД
плуг държеше.
Божа майка жито фърга,
ем го фърга, ем нарича:
- Ойде жито по чифчии,
черно грозде по лозаре,
бяло мляко по овчаре!
Тебе пеем. Божа майка,
тебе пеем, бога славим!

https://liternet.bg/publish/akaloianov/slavite/50.htm




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. min16 - За kirk
24.08.2022 13:05
Първо. Геноцидът продължава не до 1918, а няколко години след това. Около 3/4 от асирийците са изгубили живота си. Основна роля в убийствата се пада и на кюрдите.

Второ. Днес са останали малко над 3 милиона асирийци, разпръснати по света - Австралия, САЩ, Канада, Германия, Русия. От 1 милион асирийци в Северен Ирак преди 20 г, вследствие на тормоз и гонения (от кюрдите) днес там са останали около 300000. Между другото, клинописът е асирийски, акадски, докато днешните асирийци говорят и пишат на асирийски арамейски.

Трето. По време на Юстиниановите чумни епидемии VI-VIII в. има масови миграции от Близкия изток към опустелите от чума Балкани. А по време на Византийското владичество XI-XII в има преселване на население, боляри и войски от Балканите към Близкия изток за да бранят Империята. Затова и българският фолклор е близък до този в Близкия изток и специално до асирийския. Даже едно хоро на асирийци в Москва не може да се различи от българското. Известните Евин Агаси и Линда Джордж често пеят въз основа на ритми, които не се различават от българските.

Четвърто. Съществуват аргументи, че оригиналът на Новият завет е писан на арамейски. Като известният пример с камилата, иглените уши и въжето/камил.
Проф. Симо Парпола - известен с преводите от Новоасирийското царство твърди, че духът на съвременната Западна цивилизация идва от Месопотамия. Затова няма нищо чудно в асирийските корени и на българските език и култура.

Пето. В ръкопис намерен в Русия преди 400 г Именникът на Българските владетели завършва с израза "тези асирийски царе" ...

Шесто. Мадара, Дикани, Багари/Бугари, Понор, Дабан, са асирийски имена на области в Асирия и Урарту от края на II и началото на I хилядолетие пне. А Наско/Нуску е асирийският бог на огъня.

Седмо. Шар Кибрат Арбай е титла на Нарам Син и оаначава цар на четирите крайни земи. Кубрат/Кибрат е цар на Велика България - VII в - земите на днешна Украйна и Южна Русия. А в превод от асирийски Кубрат/Кибрат е КРАЙНА ЗЕМЯ или УКРАЙНА. Така, че Кубрат е кръстник на Украйна.

Осмо. Ако продължиш с просташкия тон ще те трия..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: min16
Категория: Лични дневници
Прочетен: 67494
Постинги: 45
Коментари: 37
Гласове: 144
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031