Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2020 22:46 - Именникът - два списъка в един текст
Автор: min16 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 479 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 17.09.2023 19:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По повод на размяна на постинги във фейсбук...

Stoyan Drinkov "Търся приемственост. Нещо, което ако съществува, трябваше да е причина подреждането в Именника да е обратно - първо асирийските владетели и след това българските."

Точно такава приемственост има в Именника - двояка. Като в диалекта "он биега я ПО ниега" - той бяга аз след него. "ПО прежде реченньiх царь асоурийск ... Навухудоносор"

- Следователно царете в списъка са ПРЕДИ Навухудоносор. Това го забеляза ОРОС преди 15-20 г в клуба по история на дир бг..

От друга страна има един израз за списъка на царете царуващи - ДОСЕЛЕ - както и досега. Преди Навухудоносор и до 8-9 в? И отсам Дунава на пръв поглед е противоречие.
От една страна списъкът е за асирийски царе преди Навухудоносор - преди повече от 2600 години и очевидно царе от Месопотамия.
От друга страна става дума за царе, които са отсам Дунава (очевидна юг от Дунава) и  при това става дума за около началото на 8ми век.

Двояко противоречие - разминаване и по  време и по мястя.

Изобщо не е противоречие а е нещо много съществено....

В Именника са вградени два списъка под един и същи текст - единия - преди Навухудоносор, а другия след новата ера... С това отговарям на първия и на последния ти въпрос за другите списъци на владетели ... А известни асирийски имена са Шар Гани Шарали/Саргон - Ганю Шаралиев, Кибрат/Кубрат=Украйна, Нуску - Наско - асирийския бог на огъня, Матак-ил - като Матакиев, Шангу/жрец - катo Шангов или Чанков.., Калиан/Калоян,.Телалу/Телалов, Уруму/Урумов-име на област, Алци/Алцек - име на област, Панари /Понор - име на област, Радани - река, Буляна - река, Мадара е асирийска областр БАГАРИ/бугари? (преди около 3000 г )- област на изток от град Ашур.

И тъй като въросът ти е оригинален, мотивира и индуцира по нататъшно разпаралелване на Именника. Отнася се до израза "СТРАНА ДУНАЯ" - на асирийски това е КАР-ДУНА, почти като Карвуна (страна бунтовна), а КарДуна е едно от асирийските названия на Вавилон.(Кардуна, Кардуниаш, Карильодуниаш) Съставителят на Именника вероятно е имал някякъв асирийски текст или разполагал с асирийски названия и за да направи паралалните списъци на царете преди Навухудоносор и след новата ера, леко е променил КарДуна в "страна Дуна-я".. Вавилон става на "страна Дуная"....„- Върши работа за Дунав а скритият подтекст е и за Вавилон ... от предишна епоха....

Сега за царете от Именника преди Навухудоносор. Първо - за кой Навухудоносор става дума? Навухудоносор 1ви 𒀭𒀝𒆪𒁺𒌨𒊑𒋀 – dNabы-kudurri-uṣur, 1125–1104 пне или за Навухудоносор 2ри 605 г пне?

По странно съвпадение управлението на каситите (кашу на асирийски) във Вавилон трае около 4-5 века -както в Именника преди да дойдат отсам Дунава- и след години идва Навухудоносор....
Наслагването на годините от Именника преди Навухудоносор 1ви дава началото на периода на царуване на хиксоси и касити А 300 те години на Авитохол и 150 те на Ирник дават нюансите на управлението на каситите/кашу....

Уногундури - е шумерско-каситско название УНУ-УНУГ е шумерското име на град Урук.. Гундо е каситско име а УР е град, мъж, гражданин хУНОГУНДУРИ - каситски граждани на Урук....

Каситски имена са Гундо, Гунди, Гендо.. , Карбел, Карбелю на асирийски (като Карабельовl, като Кербала).

Връзката с Авитохол - на бустрофедон се получава Лохо+Тива или Луксор е късно название от средновековието и е Тива при Новото царство на египтяните. Луксор е Тива... Или отново става дума за два свързани по асирийска линия различни периоди.... Луксор е Тива - това на бустрофедон можа да означава Авитхол/

През времето на 18-16 в пне хиксосите завладяват Египет. Според покойният арабист Кирияк Цонев хиксоси=касити. Та през 17-15 в пне касити-хиксоси владеят и Вавилон и Египет. А и Египет Асирия след това, често са една държава, дори при падането на Ниневия до последно са се надявали на помощ от Египет... А защо периода АВИТОХОЛ Луксор Тива е 300 г - за сега не мога да отговоря, защото периодът по-скоро напомня за времето на каситското управление на Вавион...

Ziezi ex quo Vulgares от Хронографа и Именника. Възможни ли са допирни точки?

Спопед  
Анонимен хронограф от 354 г.
"
77. Зиези, от когото са българите. 78. Имената на техните области са:  79. Египет; 80. Етиопия ..." и тх...
https://www.tertullian.org/fathers/chronography_of_354_15_liber_generationis.htm

Българи в Египет?! Естествено, че очертаните области на народите не се отнасят само до Зиези, но????

"
българоведите - те не пропускат да цитират името на аланина Аспар от V в. сл. Хр., но никога не споменават, че първият документиран в изворите носител на името Аспар е живял още през ІІ в. пр. Хр. в Северна Африка, а по народност е бил нумидиец, както изрично посочва прочутият римски историк Салустий ("Войната с Югурта", 108):"
https://www.facebook.com/groups/2240816276240732/permalink/2544134662575557/


Хиксоси, Каши (касити) и Кушани (от южен Египет).


https://iskamdaznam.com/meroe-grad-na-misterii-i-legendi/

Още когато избухна ченгеджийската демокрация се появиха книгите на Кръстю Мутафчиев (когото имах честта да познавам). Той там цитираше Илиадата - за Зевс дето по време на Троянската война се отбивал при етиопци почтени. Пишеше някои неща за Савската царица, за Мерое и тн. Но поради много обстоятелства никой не му обръщаше внимание.

Фирмата на сестра ми, която наследих и закрих се казваше Мерое (Столица на КУШ).

Именникът на Българските владетели закодирано сочи за присъствие по Египет Тива (Луксор) АВИТ-ОХОЛ ЛУКСОР=ТИВА през края на 18 в пне и през Новото царство през втората половина на Второто хилядолетие пне.А дали  хиксосите владяли Египет и каситите -КАШУ на асирийски, владяли Вавилон , са един и същ народ. Гунди Ганде, КараБел(ъов) са каситски имена.а Яна(с) хиксоско..

Ако има връзка между хиксоси/КАШУ (от Второто хилядолетие пне) и КУШИти ( владяли дори Тива през 8в пне = времето на Омир ) то Зиези от когото са българите, и КАШУ/хиксосите, закодирани в Именника имат допирна точка.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%88



Накрая - синхронът с Ахил

ПО ПРЕЖДЕ РЕЧЕННыХ ЦАРѝ АСУРИЙСКИ .... НАВУХУДОНОСОР След тези асирийски цале ... Навухудоносор Навухедоносор Първи 1125–1104 BC, was the fourth king of the Second Dynasty of Isin and Fourth Dynasty of Babylon.
Това е в синхрон с клюката на Малала за Ахил и българите мирлмидонци
Trojan War was a historical event of the 13th or 12th century BC      



Гласувай:
2



1. shtaparov - Здравей Косьо!
29.08.2021 19:42
НАВУХОДОНОСОР е библейско прозвище на княз Кардам,което му е дадено понеже разрушил християнските храмове,оставени от Тервеловото покръстване. Написах спевиална статия за това преди 1-2 години и показах,че цитираните в Именника 24 години за Навуходоносор (прозвище,което е давано и на Андроник II), описват точно царуването на Кардам (778-802 г.).
цитирай
2. shtaparov - ШАНГУ си е ШАНГО- виж фамилия ШАН...
29.08.2021 19:42
ШАНГУ си е ШАНГО- виж фамилия ШАНГОВИ,от която познавам лично поне двама.
цитирай
3. min16 - shtaparov
08.05.2023 17:12
"ШАНГУ си е ШАНГО- виж фамилия ШАНГОВИ" - не знаех.
В асирийския клинопис е "шангу ашур" - жрец на Бог Ашур. Звучи странно но при нас е дошло като Яшар ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: min16
Категория: Лични дневници
Прочетен: 68190
Постинги: 45
Коментари: 37
Гласове: 144
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930