Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2017 14:45 - Храмът в Старосел - астрономия и календар
Автор: min16 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.05.2018 22:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Храмът в Старосел

Астрономическа обсерватория или календар

 

 

Петнайсетина години бродене София-Старосел-София – и всеки път нещо ново изникваше от храма. За съжаление – толкова неизчерпаемо, че не може да му се хване края. Изложеното тук е само повърхностното начало на мъдростта и знанията, вградени и одушевени в храма.

Изложението на идеята за календара и астрономията на траките е доста разхвърляно, пълно с неточности и и непоследователно. Но е обещаващо за много заформили се въпроси за знанието вградено в Храма. А Храмът говори или може би духът на Венера, Ищар или Великата майка говорят на този, който се заслуша с преклонение в шепота на планетата Венера, извиращ от Храма. Заслушайте се и вие посетители на Храма. На вас Венера може да разкрие още много тайни......


1. Венера, Ищар или Великата майка?

 (Или как орбитите на Земята,  Луната и Венера са свързани в Староселския храм )

Защо храмът е на Венера, Ищар или Великата майка? Кой както иска да я нарече?
За сега няма да разглеждам кое название най-подхожда... Те са синоними за названието на планетата Венера.

Когато човек влезе за първи път във вътрешното сводесто помещение и види 10 полуколони, първото което се набива в главата са думите на Клавдий Птоломей – пет години на Венера са равни на 8 години на Земята. Казано по друг начин – синодалният период на Венера е 584 дни За 5 синодични периода на Венера Земята се завърта около Слънцето 8 пъти по 365 дни.

Календарът преди Метон (края  на V в пне) се е основавал върху тази закономерност.
Реформата на Метон изхвърля Венера от календара и натанисва по-точно календарната синхронизация на Зелята и Луната.

Храмът излъчва знанието преди V в пне. Още при стълбището на храма, от едната страна са 5 стъпала а от другана 4. 5Те са наблюдение на изгрева наВенера, а четирите - вероятно за залеза на Сириус. Не случайно точно на изток на отсрещния баир съществува стар тракийски репер.....

    

Синодичният период 583.92 дни или закръглено 584 дни – за 5 години дните са 2920.

За Земята 8 години по 365 дни са също 2920 дни. Ако прибавим и 2 дена за високосни години, стават 2922 дни. За да се синхронизира с дните на синодичния период на Венера е нужна поправка от 2 дена.

 

 

 Защо полуколоните са 10?

      image

Фиг 1 – Кръглата зала с десетте полуколони. Поглед отгоре.10-те колони, изобразяващи период от 8 обиколки на Земята около Слънцето.Първият въпрос за храма в Старосел – Защо 10те колони са половинки? И защо всяка колона има по 9 вертикални вдлъбнатини – шлица или жлебове? Ако бяха 10 колони, те щяха да означават 10 години на Венера по 584 дена всяка, или 16 години на Земята. Тук са само 5 години на Венера, или 8 г. на Земята...


                                                     image
                                                 Фиг 2 - Полуколона

Първо, всяка полуколона е полусинодален полуцикъл на Венера/Ищар или означава 292 земни дни. По- точно 291.6 дни.

 

Второ, всеки един от деветте шлица от колона е 1/9 от полуцикъла на Венера/Ищар или е равен на 291.6/9=32.4 дена. Или 292/9=32.444...

 

Трето, един месец (представен от шлица) на полусинодичен цикъл на Венера/Ищар е 32.4 или 32.444 дни . Нека го наречем месец на Венера/Ищар. Вероятно траките са го закръгляли на цяло число дни – 32 или 33 дни. Или пък са го включвали в десетократния цикъл на 10те колони.

 

Веднага възниква въпросът – защо полусинодичвиат цикъл има 9 части или защо синодичният период на Ищар има 18 части?  (Жокер -за да натаманиса орлитата на Луната)

 

За да започне разнищването на въпроса, нека най-напред да се занимаем със староселската орбита на Луната и връзката с Венера/Ищар

 


2. Староселската Луна и връзката с Венера/Ищар/Великата майка и със Земята

 

За какво им е била на древните движението на  Луната като календарна основа е сравнително лесно да се отговори. Но защо е трябвало да си усложнчват  живота с наблюдение и на Венера е по-сложно да се отговори.  За какво им е била Венера?  Хипотезата е че при определено положение на Венера и Луната са се случили ужасни неща на  Земята. Дали е било свързано с падане на астероиди или се дължи само на разположение на планетите е друг  въпрос, Но древните са свързвали Венера с нещо съдбоносно и са се опитвали да предвидят кога пак ще се получи същото позициониране на Венера и Луната на небето, което ще е предвестник на повторение на съдбоносните неща на небето, които вещаят гибел на хората по Земшта..  Ето защо древните са постигнали забележителни успехи при наблюдението. Мотивация от страх, преклонение, култ, наблюдение, изчисление, както и стремеж да запазят спомена и преданието за някогашна катастрофа.

И така.

Колко лунни месеца се вместват в в 9те месеца на Венера/Ищар?

Или – защо триглифите са 30?

  

9те месеца на Венера/Ищар са 292 дни. За 10 лунни месеца по 29.5 не достигат 3 дена.

 

Ако един триглиф от 30те е равен на 1 ден, тогава  става дума за три триглифа:за синхронизиране ва полусинодичния период на Венера и цяло число месечни периоди.


                          image
                                          Фиг 3 Три триглифа поправка.

9 месеца на Венера = 10 лунни месеца = 292 дена – с 3 дена поправка.


            image

Фиг. 4

 

 

Записът е – 292 земни дни на Венера + 3 земни дни = 295 дни = 10 лунни месеца

Това за сега е целочисления метод на Старосел. Но съществува и по-точен. За него – по-късно.

 

Поправката за 10 полусинодични години на Ищар е 30 дни.

 

За периода от 10 половинки години на Венера – както е изобразено на 10те полуколони не достигат около 30 дни или както е изобразено – броя на триглифите е 30. Или 30те триглифа са 10 по 3 дни поправка за 10 полугодини на Венера.
 

Съчетанието Месеци на Венера – Месеци на Луната за 10 полусинодални години на Венера/ Ищар

 

 

 

Или - за 90 месеца на Венера се съчетават с 99 лунни месеца по 29.5 дни за да се изравнят с 10те полугодини на Венера с 99 лунни месеца. 99 лунни месеца са равни на 10 полугодини на Венера. 99 лунни месеца са равни на 90 Венериански (по 32.44 всеки) 

3. Староселският половин сарос - серията слъмчеви и лунни затълнения според стъроселския храм 

Защо жлебовете на всяка Староселска полуколона са 9?

Защо са само половин Сарос цикъл - 9 а не 18 години?
Централното  стълбище на входа на храма е с 9 стъпала. Никак не е случайно. Свързвам го не толкова с 9те месеца на полусинодалния период на Венера, колкото с половината от 18 годишния сародс цикъл на слънчеви и лунни затъмнения.

 

Нека да тръгнем по обратния път - Сарос цикълът на Слънчеви и лунни затъмнения обичайно се основава на 18 г. 11 дни 8 часа.. Дните варират в зависимост от броя на високосните години в този период.

  Периодичност на затъмненията

 

Ако орбитата на Земята и орбитата на Луната бяха в една равнина, в рамките на един лунен месец щяха да се получат две пълни затъмнения - лунно затъмнение по време на пълнолуние и слънчево затъмнение при новолуние. Тъй като обаче двете орбити са в различни равнини, затъмнения се получават само когато има близки пресечни точки между двете орбити. Пресичането на орбитите се случва на равни интервали от време, съответно на равни интервали се случват и затъмненията. Интервалът е около 6585 дни, или около 18 години и от 9 до 11 дни, в зависимост от високосните години които попадат в периода. Понятието за всеки един цикъл е сарос (от гръцката дума повторение). За един сарос се случват около 70 затъмнения, обикновено около 29 лунни и 41 слънчеви. Около 10 от слънчевите затъмнения са пълни. През XX век са се случили 375 затъмнения: 228 слънчеви и 147 лунни.

http://wiki-bg.com/e/17-eclipse

 

Целта на архитекта на храма е да съпостави месеците на Венера със сарос цикъла на слънчевите и лунните затъмнения и с лунните месеци от 29.5 дни.

 

203 месечният сарос на Ищар или сарос преди сароса


Саросът е късно изобретение, но траките са го прознавали преди това....

Най напред – 9-те жлеба са 9 месеца на Венера по 32.44 земни дни. Ако се изчислява в цели дни то месецът на Венера е или 32 или 33 дни.

От една страна 32.44 дневният месец на Ищар за 203 месеца прави 6585.32 дни. Това си е чист староселски сарос на Венера. 203 месечният Сарос на Венера от 6585.32 си е почти равен на приетите от НАСА .

Изглежда траките са познавали драконовия месец или измерения период в дни при преминаване на Луната през равнината на еклиптиката равен на 27.212... дни

Строителите на храма изглежда са били запознати не само със сарос цикъла на затъмненията, но и са го измервали чрез орбитата на Ищар, и по-точно чрез месеца на Ищар.

 

Съвременния Сарос цикъл е с мярка 6585 дни, което е 242 драконови месеца по 27.212 дена, или223 лунни мецеца.

Но същият период от 6585 дни измерван с месеците на Ищар дава 203 месеца.

6585 измерван със слънчевата година от 365 дни дава около 18 г 11 дни 8 часа.

203 м-ца на Ищар = 242 драконови м-ца = 18 земни години по 365 дни.

 

 

За какво им е бил необходим по къс период от Ѕ Сарос цикъла от 6585 или 3292.5 ?

 

По първосигнално разсъждение – нужно им е било и явлението, когато Ищар, след ретроградното си движение се скрива зад Слънцето? Основание за това е и преданието в една народна коледарска песен, когато двама братя (Близнаци) настигат сурата ламя с три глави, които очевидно са небесни тела в ретроградно движение.......
4. Транзитът на Венера от гледна точка на Староселския храм

(хипотеза изискваща още доказателства)

Връзката на наблюденията на Луната, и Венера няма никакъв смисъл без познаването на транзита на Венера. Въпросът е дали траките са познавали в дълбочина транзита на Венера и са го свързвали с  лунните и слънчевите затъмнения, или са позагубили по-древното знание.

Както беше посочено в предишната точка

Централното  стълбище на входа на храма е с 9 стъпала. Никак не е случайно. Свързвам го не толкова с 9те месеца на полусинодалния период на Венера, колкото с половината от 18 годишния сародс цикъл на слънчеви и лунни затъмнения. Траките май са поназнайвали 243 годишния цикъл на транзита на Венера 8г+105.5г+8г+121.5 г) Иначе не би им трябвал 9 г. 243/9=27 или цикълът на транзита на Венера от 243 г се дели на 27 подцикъла от по 9 години  Така в тракийския храм сиводичните периоди на Венера, тракийския 9 годишен Сарос и 243 г транзит на Венера се обединяват в едно. И това е изписано по особен начив в кръглата зала на храма.
Според тракийският 9 годишен цикъл на слънчеви и лунни затъмнения, ако те са познавали 243 г транзит на енера тогава транзитите на Венера с по 9 г тракийски цикли на затъмнения ще са  12-1-12-1 

Древните са умирали от страх да не би Луната, Венера, Земята и Слънцето да се наредят в една линия.... 


image
На картинката от Вики само е добавена Луната. Всичко товоа се изчислява в староселския храм.Транзитът на Венера е 243 години на Земята. това прави

88,757.3 дни. Измерено с орбитата на Венера около Слънцето  с 224.701 дни на Земята това прави 395 обиколки на Венера около Слънцето или 88,756.9 дни.(https://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus) .
В кръглата зала - 10те полу колони на Венера дават общо 2920 дни. Това са 5 синодични орбити на Венера.
Триглифите са на брой 30. В случая това са 2920х30=87600 дни.  До завършването на цикъла на транзита на Венера не достигат  1157 дни тава са три години и два месеца поправка, които каменният математически апарат  на храма може да реши съвсем леко.....

 

5. Тракийските бройни системи

 

Не пояснявам подробно цифровото изражение на число чрез триглиф - виж Приложение- наготово развитието на системата 3,3,6

 

 

Пояснение


image

Фиг 5 - Позициониране на "единици", "десетици" и "стотици"
 Позициониране на "единици" - с основа 6, "десетици"- с основа 3  и "стотици" с основа 3.
(Тук е умектно да се види как един вавилонски жрец-халдеец фс схшеизиешсиев шисжвифите к едитн пояс под тях и 180 цилиндърчета. Но за това - някой друг път - та остновата на изследванията на Найгебауер-ще изникнат интересни неща на за триглифа, като 3-4 стартови точки на свечеряването, а 180 те цилиндълцета ще показват по два градеса точносдт за изгрев и заледз на пренети и звезди.....)


На базата на нашата десетична бройна система.

Десетичната бройна система е позиционна бройна система с целочислена основа 10. Ако трябва да запишем числото 1234 то правим така

 

(1*10^3)+(2*10^2)+(3*10^1)+(4*10^0).

При староселците основата е смесена – 3, 3, 6.

 

За единиците основата е 6 изразена в триглифа като 6 цилиндърчета в най-долния ред.

 

x*6^0 където x=1,2,3,4,5,6

 

За втората цифра от дясно на ляво основата е 3. За втората цифра основата е 3 изразена в триглифа като 3 вертикални линии на средния ред на триглифа

 

y*3^0 където y=1,2,3

За третата цифра от дясно на ляво основата е3

z*3^0 където z=1,2,3

 

Съществуват различни тракийски бройни системи, които за сега няма да разглеждаме

 

3,9,6

 

30x90x180 тракийската бройна система

(3,3,6)^30

(3,9,6)^30

 

 

Измерване на времеви и кръгови интервали

Тук съществуват времеви -24 ч и кръгов интервал.

 

Времеви интервал в часове и минути.

 

3,3,6 за едно денонощие=55 или 26 минути за едно цилиндърче

или

3,9,6 =163 или 8.8 минути за едно цилиндърче

 

Кръгов интервал за 360 градуса:

55 те части на окръжността изразяват 6.54 градуса.

163те части на окръжността изразяват 2.21 градуса.

 

 

Староселската бройната система (3,3,6)^30

 

Когато лунната поправка за цикъл от половин година на Венера от 292 дни е цяло число дни – например три цели дни, тогава се вземат три триглифа – по триглиф на ден. Тогава с поправката за лунния месец, дните стават 295. Или 10 луннни и 9 венериански месеца (по 32.44 дни всеки).

 

 

Когато поправката за една колона от 292 дена е 2 триглифа и една трета денонощие или 8 часа, тогава поправката е два триглифа и една трета триглиф. Или два дена и 8 часа.

Поправкатнта няма да е три пълни триглифа -   image


    Фиг 6 Поправка с непълни дни

Това е на староселската система е (виж Приложение - Староселската бройната система 3,3,6 )

image
      
Фиг 7  Поправка 2дена и 8 часа на стараселси.


Ако трябва да запишем някаква произволна поправка от 2 дена, 8 часа и 9 минути, тогава:image
Фиг 8 - Поправка за  2 дена, 8 часа и 9 минути на староселски...

При 55 части на триглиф – това са 6.5 градуса на един елемент. Точност до 6.5 градуса на изгрев залез... на Луната... или на Венера..

При 163 части на триглиф – това са 2.2 градуса на един елемент. Точност до 2.2 градуса на изгрев залез....на Луната... или на Венера.

 

image

Фиг 9  Тракийският триглиф като измерителен инструмент

Триглифът означава и 360 градуса завъртане на Земята или едно денонощие.

Кръгчето-тапичка обозначава 6.5 или 2.2 градуса при бройни системи 3,3,6 или 3,9,6.

 

6. Началната дата на календара и ориентацията на храма

  Азимут 174 градуса. Свързан е с позиция на Венера или по-точно с транзита на Венера. Според някои програми  SkyMap7 при -  4700 г пне и 4700 не такъв транзит не се наблюдава с азимут 174 градуса.   Като добавим и идеята транзитът да съвпадне с лунно или слънчево затъмнение, задачата съввсем отива в дълбините на предишните хилядолетия.... или че орбитата на планетата ни е била друга, както и наклона на земната ос и на всичко отгоре траките са знаели това предишно положение.
Едно възможно решение за началната дата или началото на времато е движението на Сириус. Независимо дали бългатският обичай "тричане" има нещо общо с траките или не, ако това е древно събитие би трябвало да се отрази чрез кода на храма. По естествените  репери на отсрещните баири около храма, търсенето на движението на Сириус по-скоро сочи че траките са наблюдавали залеза на Сириус - някъде по азимут 242-251 градуса за времена от 4000 -500 г пне. Преди да стане полярна звезда (съгласно обичая тричане) Сириус може да е изгрявал от Запад, след което става за определено време Поляена звезда и след това залязва на Запад. А за какъв период Сириус е бил полярна звезда, това за сега е само въпрос. Податките може да са в обичая тричане - на колко обиколки се завърта кучето преди да падне във водата (Черно море).7. Изводи


Първо, културата и знанията за календара който са свързани Слънцето, Земята, Луната и Венера са характерни да етапа от развитиетаона календара преди Метон (от края на 5 век).  Метон скъсва връзката с Венера и се спера само на връзката Луна Земя. В Старосел Венера е основата. Слънцето, Земята,Луната,Венера- засега- защото съществуват подозрения за връзка с Меркурий,Марс и Юпитер.
Ако възприемем хипотезата на Фол за златната паница от Казичане - с 19 ръба, и че паницатеа е от 8ми в пне, тогава,  Метоновата система от 19 г при траките е от 8ми в пне. Следователно, идеологията на Старосел е преди  8ми в пне!

Второ, споменатите 4 стъпала встрани от централното стълбище, ако са за поредните изгреви на Сириус, отпращат идеолотгията на храма още по-рано. Защото астрономията на древните се е развивала от астрономия на звезди и съзвездия към астрономия на планетите.

Трето, ако се намерят още староселски доказателдства за връзката на лунните и слънчевите затъмнениа с транзита на Венера, тогава периодиката вградена в храма ни отпраща във Второто хилядолетие пне.

Четвърто, ако се екстраполира в далечното минало съвпадение на транзит на Венера и лунно или слънчево затъмнение, тогава началната дата на тракийския календар би отишла може би преди 8 хилядолетие пне.ПРИЛОЖЕНИЯ

Староселска триглифна бройна система 3,3,6


imageСтароселска триглифна бройна система 3, 9, 6  (дадени са само началните числа)

image


   

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
 Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: min16
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3535
Постинги: 13
Коментари: 12
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031